Новини

Официално откриване на LED производството

01.04.2011
На 1 април 2011 г. в Индустриална зона Микроелектроника, гр. Ботевград, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, заедно с президентa и вице-президентa на ИНКОТЕКС,  г-н Юрий Соколов и г-н Пламен Дочев, официално откриха най-новото производство на завод „Инкотекс” – на светодиодни чипове.

След Германия вече и у нас  ще стане възможно произвеждането на светодиодни чипове, които са основата за първите български енергоспестяващи LED лампи.

На откриването присъстваха: г-н Дмитрий Соколов – ръководител на „ИНКОТЕКС Груп”, областният управител на Софийска област – г-н Красимир Живков, депутати от областта, г-н Борислав Стефанов – Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, г-н Кольо Колев – Изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, търговският представител на Руската Федерация в България г-н Игор Илингин, д-р Франк Шулте, вицепрезидент на AIXTRON – основен доставчик на оборудването, наши партньори от Европа и Африка, партньори от България, представители на производства в областта на микроелектрониката.
ИНКОТЕКС възстановява една чудесна българска традиция в областта на микроелектрониката, поизоставена в последните години, започвайки производството на един на пръв поглед малък и прост елемент – светодиодният чип.
Съчетавайки огромен научен и инженерен потенциал със специфичните условия за производство, високотехнологично оборудване и материали с най-висока чистота, заставаме до най-развитите в научно и технологично отношение световни лидери – Япония, САЩ, Тайван и Китай. Амбицията на ръководството е завод „Инкотекс” да стане първият в Европа, в който ще бъде затворен напълно цикълът на производство на светодиодни лампи – икономичното и евтино осветление на бъдещето.